برخلاف کودکان دچار اختلال سلوک ، کودکان دچار اختلال نافرمانی مقابله جویانه نسبت به افراد یا حیوانات پرخاشگر نیستند، اموال را تخریب نکرده، و الگوی دزدی یا فریب نشان نمی دهند. اگر کودک تشخیص اختلال دلبستگی واکنشی گرفته باشد، ODD دیگر قابل تشخیص گذاری نیست. اختلال نافرمانی مقابله جویانه در ویرایش پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) به عنوان یک الگوی خلق عصبی/تحریک پذیر، رفتار مجادله/مقابله ای، یا تلافی جویانه که حداقل شش ماه تدوام داشته باشد، تعریف شدهاست. برخلاف کودکان دچار اختلال سلوک ، کودکان دچار اختلال نافرمانی مقابله جویانه نسبت به افراد یا حیوانات پرخاشگر نیستند، اموال را تخریب نکرده، و الگوی دزدی یا فریب نشان نمیدهند. اگر کودک تشخیص اختلال دلبستگی واکنشی گرفته باشد، ODD دیگر قابل تشخیصگذاری نیست.
کتاب واژه نامه مدیریت بازاریابی
اختلال نافرمانی مقابله ای از جمله اختلالات کنترل تکانه است که کودکان مبتلا اغلب الگوی رفتار منفی گرایانه، خصمانه و نافرمان را حداقل به مدت شش ماه از خود بروز میدهند. همچنین کودک خصوصیات کینه جویی، خلق زودرنج و رفتارهای سرکشانه را حداقل در تعامل با یکی از افراد غیر خانواده نمایش میدهد. این اختلال معمولا بین 8 تا 12 سالگی نمایان میشود و عوامل مختلفی از جمله ژنتیک، محیط و تربیت نقش عمدهای در این اختلال ایفا میکنند. با این حال با توجه به اینکه این کودکان در آینده به عنوان فردی بزهکار شناسایی شده و با ترک تحصیل و مشکلات اجتماعی مواجهه میشوند؛ اهمیت درمان و توجه به آنان بسیار زیاد است. در این راه مشاوره کودک میتواند به شما در درمان هرچه سریعتر و آشنایی با نشانهها یاری رسان باشد. به طور معمول، این اختلال در یک کودک بر اساس شواهد گفته شده از سمت والدین یا سرپرستانشان تشخیص داده میشود.
بعلاوه، فراهم کردن یک محیط تربیتی، حمایتی و سازگار در کنار محبت و انضباط میتواند به کاهش علائم و جلوگیری از تکرار نافرمانی کمک کند. برخی از کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابلهجویانه به یک وضعیت رفتاری حادتر به نام اختلال سلوک مبتلا میشوند. کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله جویانه با مشکلاتی مانند ناتوانی آموزشی، اختلال کمتوجهیـبیشفعالی، اختلال اضطراب، اختلال حس و حال یا نقص زبانی روبرو هستند. اختلال نافرمانی مقابلهای شکل خفیفی از اختلال سلوک است و بیشتر در سنین پایینتر کودکان بروز پیدا میکند. در اختلال سلوک خرابکاری و تخریب اموال خود و یا دیگران، بزهکاری، دروغگویی و قانون شکنی به صورت چشمگیری در کودکان و نوجوانان مبتلا وجود دارد و در پسران بیشتر از دختران بروز پیدا میکند. در طول سالیان طولانی، روش های درمانی مختلفی برای مواجهه با مشکلات رفتاری شناختی و هیجانی کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای به کار گرفته شده است.
© تمامی حقوق این سایت متعلق بهمرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شهید بهشتی می باشد. مراحل پیشرفت زبانی نوزادان آگاهی از روند صحبت کردن کودکان و طبیعی یا غیر طبیعی بودن این مسئله به والدین کمک می کند مشکلات گفتاری کودک خود را زودتر تشخیص دهند. این کمک ها شامل آموزش برای کمک به ایجاد تعاملات مثبت درخانواده و مهارت های درمان بیماری و گاهی نیز تجویزدارومی باشد. پزشک اغلب باید به گزارشهای والدین، معلمان و سایر بزرگسالان استناد کند، چون کودکان معمولا در توضیح مشکلات یا درک علائم خود مشکل دارند. تمام کودکان گاهی نافرمان و بدخلق میشوند، خصوصا اگر خسته، ناراحت یا کلافه باشند.
این دسته از کودکان معمولا در مقابل والدین و حرفهایشان پرخاشگرانه عمل میکنند و سعی در نافرمانی از دستورات والدین دارند. رفتار کودکان دارای این نوع اختلال در فضای حاکم بر خانواده نیز تاثیرگذار است. در بسیاری از موارد باعث کلافگی و خستگی والدین میشود، خصوصا اگر والدین آموزش و مهارت لازم برای برخورد با این دسته از کودکان را نداشته باشند. معمولاً با مسئولان و بالا دستان ( در مورد کودکان و نوجوانان مبتلا به این اختلال، معمولاً با بزرگسالان ) جر و بحث می کند. در طول یک دوره حداقل شش ماهه، بسیار منفی گرا ، دارای رفتار خصمانه، دمدمی مزاج و نسبت به مراجع قدرت نافرمان هستند. که در مقایسه با سایر همسالان فراتر از حد انتظار می باشد،برای خطاها و اشتباه های خود، دیگران را سرزنش می کنند و گفت و گو را با ناسزا خاتمه می دهند.
به عنوان مثلا “آدامس بادکنکی” کلمه ای است که زمانی که از کودک می خواهید کار خود را متوقف کند و یا زمانی که کودک میخواهد احساسات خود را عنوان کند استفاده کنید. بین والدین در زمینه تربیت کودک باید اتفاق نظر وجود داشته باشد و رفتار والدین باید الگویی برای کودک به شمار برود. رفتارها منحصرا در جریان یک اختلال خلقی، سایکوز، مصرف مواد، افسردگی یا اختلال دوقطبی روی نمی دهند.
کودکانی که از اختلال نافرمانی مقابلهجویانه رنج میبرند، ممکن است به خاطر مهارتهای اجتماعی ضعیف و رفتار پرخاشگرانه و آزاردهنده خود توسط همکلاسیها و همسالان خود طرد شوند. در صورت عدم درمان، کودکی که از اختلال نافرمانی مقابلهجویانه رنج میبرد، شانس بیشتری برای ابتلا به یک اختلال رفتاری حادتر به نام اختلال سلوک خواهد داشت. جویانه و ضدیت با قدرت در کودکان-به ویژه آنهایی که در «دوران لجبازی» و اوایل نوجوانی هستند-چندان غیر معمول نیست. آنها ممکن است مخالفت خود را با بحث، نافرمانی، یا جواب دادن به بزرگسالان، از جمله والدین یا معلمان خود ابراز کنند.
اختلال نافرمانی مقابلهای یکی از علل رایج ارجاع کودکان به کلینیکهای روانشناسی و مشاوره است(بارکلی،1997). برای تشخیص دقیق کودکان با اختلال نافرمانی مقابلهای باید چند ارزیابی جداگانه صورت گیرد و با والدین و مربی کودک مصاحبه شود. در مصاحبه با والدین رفتار کودک، پیشینه رشد او، پیشینه پزشکی، تعاملات والد–کودک، خصوصیات والدین بررسی میشود(آقایی، عابدی و محمدی، 1390). به دلیل مشکلات رو به رشدی که اختلال نافرمانی مقابلهای در زندگی کودک و اطرافیان او ایجاد میکند، توجه بسیاری از پژوهشگران به روشهای درمانی این اختلال جلب شده است. با توجه به اهمیت رابطه بین والدین وکودک در پدیدارشدن مشکلات رفتاری کودکان، آموزش والدین یکی از رایجترین شیوههای درمانگری برای اختلالها محسوب میشود(ترنر و ساندر، 2006).
از والدین انتظار می رود که به جای انکار مشکل و سرپوش گذاشتن بر روی آن، در همان دوران کودکی این اختلال را از یک لجبازی ساده و طبیعی تشخیص دهند تا از تبدیل شدن آن به مشکلات پیچیده تر و بروز حوادث غیرقابل جبران مانند اعتیاد و... صاحبان، فاطمه، امیری، شعله، کج باف، محمدباقر و عابدی، احمد . بررسی اثر کوتاه مدت آموزش کارکردهای اجرایی بر کاهش نشانههای کمبود توجه و بیشفعالی در دانشآموزان پسر دوره ابتدائی شهر اصفهان، تازههای علوم شناختی. رفتار های نافرمانی در کودکان 2-3 ساله و یا در دوران نوجوانی شایع و طبیعی است. موقعیت هایی مانند خستگی، گرسنگی و یا سایر فشارهای روانی می تواند باعث بروز رفتارهای پرخاشگرانه و نافرمانی شود.
اگر شما با انجام مشاوره ، سرخوردگی ها و نگرانی های خود را با مشاوردرمیان بگذارید این کارمنجربه نتایج بهتربرای فرزند تان می شود، زیرا دراین صورت شما آمادگی بیشتری برای مقابله با رفتارهای مشکل کودک خود دارید. علت دقیق اختلال نافرمانی مقابلهجویانه مشخص نیست، اما گفته میشود که ترکیبی از عوامل بیولوژیکی، ژنتیکی و محیطی در این امر دخیل هستند. شواهد نشان می دهد که اختلال نافرمانی مقابله ای نه تنها به عنوان پیش آیندی برای اختلال سلوک و رفتار ضد اجتماعی عمل می کند، بلکه اختلالات خلقی و اضطرابی را هم پیش بینی می کند. اثربخشی درمان شناختی– رفتاری مادران مبتلا به وسواس- اجبار بر میزان مشکلات رفتاری کودکان.
از یک کلمه مشترک بین خود و کودکتان برای بیان عصبانیت استفاده کنید. گفتن کلمه “نه”، “بس کن” و”نکن” کودک را ادامه کار خود تشویق می کند. اما یک کلمه که به صورت رمز بین شما و کودک بیان شود می تواند کنترل را ساده تر کند.
تحقیق زمين شناسی مهندسی و روانگرایی زمین
در کودکان بزرگتر، تقریبا در پسرها و دختره به یک اندازه شایع است. با کمک همسر و سایر اعضای خانواده قواعد مناسب و دائمی برقرار کنید. یک برنامه دائمی هفتگی داشته باشید که با فرزندتان وقت بگذرانید.
به همین دلیل مهم است که بررسی شود که چه چیزی ممکن است باعث ایجاد این گونه رفتارها در کودک بشود. او کتابها را پاره میکرد و بر روی دیوارها خط خطی میکرد. گاهی اوقات همهی این کارها را جلوی چشمان من انجام میداد. وقتی این کارها را انجام میداد، من سعی میکردم جلوی کارهای او را بگیرم و مانع از انجام آنها بشوم. به طور کلی مانع شدن در انجام کارهای او شرایط را بدتر میکرد و او عصبانیتر میشد.
به عنوان رفتار مداوم و تکراری ای تعریف می شود که می تواند سبب شود افراد حقوق دیگران را نقض کنند یا هنجارهای اجتماعی متناسب با سن خود را بشکنند. برای طبقه بندی رفتارها به عنوان اختلال سلوک ، شخص باید ظرف 12 ماه گذشته 3 یا تعداد بیشتری از ویژگی های زیر را نشان دهد. حداقل یکی از این مشخصه ها باید در 6 ماه گذشته وجود داشته باشد. برای کودکان بزرگتر از 5 سال ، باید بدانیم که آیا این رفتارها حداقل هفته ای یک بار در طول 6 ماه اتفاق می افتد یا خیر. البته هر کودکی متفاوت است و عوامل زیادی در بروز اینگونه رفتارها نقش دارند. علائم بیش فعالی را بشناسید کودکان و حتی بزرگسالان به بیش فعالی دچار می شوند.
شرایطی مانند اضطراب، افسردگی و رویدادهای عاطفی علائم مربوط به بیماری های گوارشی را بدتر می سازند، اما اینکه آیا این اختلالات باعث بروز بیماری های گوارشی می شوند یا خیر هنوز مشخص نشده است. رابطه مناسب فرزند شما با سایربزرگسالان مهم زندگیش ازجمله معلمان وافراد بزرگسال جامعه ازپی آمدهای مثبت درمان بموقع است. درمان بیماری می تواند به بازگرداندن اعتماد به نفس فرزند شما کمک کند و رابطه مثبت بین شما و کودکتان را بازسازی کند. • مشکلات پدر و مادر - کودکی که مورد سوء استفاده و یا بی توجهی واقع شده، نظم و انضباط خشن و یا متناقض به او تحمیل شده و یا عدم نظارت والدین را تجربه کرده باشد. • باعث مشکلات قابل توجهی در محل کار، مدرسه یا خانه می شود. مراقبت از خود و مراقبت از کودک مبتلا به این اختلال و کودکان دیگر خانواده میتواند سخت باشد.
بسیار مهم است که برای کودکتان تکلیفی تعیین کنید که اسان باشد و به تدریج ان را با تکالیف سخت ترکیب کنید. علاوه بر پشتیبانی عاطفی، انجمنهای پشتیبانی آنلاین یا گروه و فضای مجازی می توانند اطمینان حاصل کنند که شما در مورد آخرین یافتهها و رویکردهای مدیریت ODD آموزش دیده اید. در برابر میل به بحث و گفتگو یا سخنرانی درمورد کودک مقاومت کنید و سعی کنید روحیه خود را تحت کنترل داشته باشید.
برآوردها نشان می دهد که ۲ تا ۱۶ درصد کودکان و نوجوانان ODD دارند. در سنین بزرگتر، در پسران و دختران به طور مساوی رخ می دهد و معمولا از سن ۸ سالگی شروع می شود. علاوه بر این، بسیاری از کودکان مبتلا به ODD مودی هستند، به راحتی نا امید می شوند و دارای اعتماد به نفس کم هستند.
در مدرسه هیچ دوستی نخواهند داشت و رابطه مناسبی با والدین، معلمها و اطرافیان خود ایجاد نمیکنند. در کنار این مسائل دچار افت عملکرد تحصیلی میشوند و روابط اجتماعی آنها مختل میشود و به عنوان فردی بزهکار در جامعه شناخته میشوند. از پیامدهای دیگر این اختلال کاهش اعتماد بنفس، پایین آمدن عزت نفس و حتی گاهی گرایش نوجوانان مبتلا به سوء مصرف مواد و الکل است.
فرزندانی که با کوچک ترین تلنگری از کوره در می روند، جر و بحث می کنند، از اصول یا درخواست های بزرگ ترها نافرمانی می کنند و از همه بدتر برای خطاها و اشتباه های خود، دیگران را سرزنش می کنند و گفت و گو را با ناسزا خاتمه می دهند. این گروه از کودکان رفتار های نافرمانی را در مقابل تمامی افراد بروز می دهند. این افراد ممکن است والدین و معلمان و یا هم بازی و هم کلاسی باشد.
گروه درمانی از دیگر روش های درمانی است که در آن مهارت های اجتماعی کودکان هم سن و سال تقویت می شود. خانواده درمانی روش دیگری است که شامل تمام اعضای خانواده می شود و آنها فرصتی برای بهبود ارتباط با یکدیگر پیدا می کنند. معمولا کودکی که دچار این اختلال است، مشکلات دیگری مانند اختلال یادگیری، اختلال بیش فعالی-نقص توجه، اختلال اضطرابی، اختلال خلق و خو و ناتوانی های گفتاری نیز دارد.
همهٔ بچهها هرازگاهی مقابلهجویانه و ستیزهجو رفتار میکنند، خصوصاً هنگام خستگی، گرسنگی، استرس یا ناراحتی. آنها ممکن است مشاجره کنند، بددهانی و نافرمانی کنند و از والدین، معلمان و دیگر بزرگسالان سرپیچی کنند. رفتار مقابلهجویانه برای کودکان دو تا سه ساله و بچهها در اوایل نوجوانی، بخشی نرمال از فرایند رشد است. با این حال، رفتار آشکارا ناسازگار و خصمانه زمانی به یک نگرانی جدی تبدیل میشود که آنقدر مکرر و پایدار باشد که در مقایسه با سایر بچههای همسن و در همان سطح رشد به چشم بیاید و در زندگی اجتماعی، خانوادگی و تحصیلی کودک تأثیر بگذارد. والدین اگر متوجه ی علائمی در کودکان خود هستند باید فرزند خود را نزد یک متخصص بهداشت روان برده و به دنبال درمان فرزند خود باشند. و با کمک پرسشنامه هایی که در اختیار کودک می گذارند متوجه ی این اختلال شوند.
این نوع اختلال در واقع یکی از ختلالات روانی است که در دورهی کودکی یا نوجوانی تشخیص داده میشود. کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابلهای اغلب با همسالان، والدین، معلمان و سایر موقعیتهایی که ارتباط مناسب اجتماعی را طلب میکند دارای مشکل هستند. کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله جویانه رفتارهایی دارند که والدین و معلمهای مدرسه خود را به چالش می کشند. به عنوان مثال، آنها پرخاشگری و رفتار غلط هدفمند را نشان می دهند. آنها معمولاً در تعامل مناسب با همسالان و بزرگسالان مشکل دارند. مشاجره و سرکشی کردن نیز یکی از مشکلات شایع در کودکان مبتلا به ODD است.
سپس موضوع مورد نظر در جلسه مطرح می شد و از اعضا خواسته میشد تا در بحث گروهی شرکت کنند. سپس تکلیف جلسهی آینده مشخص شده و اعضاء به انجام تکالیف جلسه بعد تشویق میشدند. در پایان جلسه جمعبندی از مطالب ارائه شده در آن جلسه به عمل می آمد. این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. بسیاری از کودکان بالاخره می توانند از چنگال این اختلال رها شوند.
Read More: https://ravanbazar.ir/oppositional-defiant-disorder/